Paul Oostveen Paul Oostveen is professioneel dronefotograaf van natuurgebieden en het platteland.

Luchtbeeld.nl is mijn bedrijf voor dronefotografie. Vanuit de lucht kun je onze landschappen op een verrassende manier in beeld brengen. Met mijn drone maak ik al sinds 2014 luchtfoto's, video's en 360° panorama's van natuurgebieden en het platteland in vooral Nederland en IJsland. Ik ga graag op zoek naar bijzondere composities met natuurlijke vormen en kleuren.

Panorama Verdronken Land van Saeftinghe

Verdronken land van Saeftinghe en Hedwigepolder in 360°

360° panorama's
Behalve gewone luchtbeelden en panorama's maak ik ook 360° panorama's. In zo'n 360° panorama kun je zelf helemaal rondom kijken en ook recht omhoog en naar beneden. Het is een erg mooie manier om een natuurgebied te laten zien, alsof je zelf over het gebied zweeft. Een 360° panorama is samengevoegd uit tientallen foto's die allemaal op dezelfde plek en hoogte zijn gemaakt.
Op deze website vind je een aantal van mijn panorama's. In die panorama's kun je zelf rondkijken (klik/tik en sleep) en zoomen (scrollwiel of finger swipe). In de loop van 2025 ga ik een aantal live presentaties geven met 360° panorama's in de Dome, de koepelvormige filmzaal van Museon-Omniversum in Den Haag. Op het enorme filmdoek kun je letterlijk helemaal rondom kijken over natuurgebieden uit alle Nederlandse provincies.

5K Video
In videobeelden kun je letterlijk over een gebied heen vliegen en bijvoorbeeld langzaam opstijgen. Ook kun je beweging laten zien zoals het wuiven van boomtoppen of de branding van de zee. Videobeelden zijn dan ook een levendige manier om een natuurgebied te laten zien. Met mijn drone maak ik videobeelden naar keuze in 5K of 4K resolutie. Op mijn website kun je ook stock video's bekijken en bestellen van natuurgebieden en platteland in Nederland. Lees meer.

Voorbeelden van videoclips van natuurgebieden in Nederland.

Lange sluitertijd Lange sluitertijd
Als je fotografeert met lange sluitertijden kun je bewegende onderwerpen zoals stromend water (waterval, branding in zee) wazig maken terwijl stilstaande onderwerpen er om heen scherp blijven. Door grijsfilters te gebruiken kan ik ook met mijn drone lange sluitertijd foto's maken, dankzij een zeer goede stabilisatie in de lucht. Op mijn website zijn lange sluitertijd foto's te bekijken van watervallen in IJsland. Lees mijn artikel op Natuurfotografie.nl voor meer informatie.


Groene Camera 2018 Prijzen
Mijn luchtbeelden zijn bekroond in de volgende fotowedstrijden:
Groene Camera 2024: Eerste prijs categorie Landschap met 'hoogwater in Maasheggen'.
Groene Camera 2021: Eervolle vermelding categorie Planten-paddenstoelen met 'Waterbos'.
BioPhotoContest 2019: Semi-finalist Seas/Coastlines (Abstract) met 'The green longnecks'.
Groene Camera 2019: Runner-up (tweede prijs) categorie Abstract met 'Tentakels in het ijs'.
Lowland Photo Contest 2018: Eerste prijs categorie Landschap met 'Ovaal van bomen'.
GDT European Wildlife Photographer of the Year 2018: Highly Commended met 'The flood'.
Skypixel Sky Dreamer contest: Top entry met portfolio (6 foto's uit periode 2014-2018).
Groene Camera 2018: Eervolle vermeldingen categorieën Landschap (180° panorama Texel) en Abstract (boom in hoog water in de IJssel, zie kleine foto).
Skypixel Photo Contest 2016: Tweede prijs 360° panorama's, deelnemersgroep professionals, met 'Hidden lakes in Mývatn'.


Webshop Webshop, licentie of opdracht
In mijn webshop kunt u afdrukken van foto's bestellen in veel vormen: van canvas of (ingelijste) print/poster tot wenskaart, telefoonhoesje, draagtas of koffiemok. Ook kunt u drones en acces­soires bestellen. Daarnaast is het mogelijk om licenties te nemen voor gebruik van mijn foto's en 360° panorama's. Zo'n 360° panorama kunt u bijvoorbeeld embedden in een website of app of gebruiken voor billboards en advertenties. Bekijk alle mogelijkheden in mijn winkelstraat.
Vindt u niet wat u zoekt? Natuurlijk kunt u ook luchtbeelden en panorama's in opdracht laten maken, zowel in Nederland als in IJsland.

Opleiding en certificaten
Luchtbeeld.nl beschikt over de Europese certificaten voor vluchten in categorie A1/A3 (online theorie examen), categorie A2 (vaardigheidsbewijs) en de specifieke categorie (theoriekennis voor STS). In het verleden beschikten we ook over het RPAS Operator Certificate Light (ROC-Light), dat toen nog in Nederland verplicht was om in opdracht dronefoto's te maken en om dronefoto's te verkopen. Natuurlijk zijn mijn drones ook verzekerd voor aansprakelijkheid (voor bedrijfsmatig gebruik). Daarnaast volgde ik twee masterclasses over het filmen met een drone.

Met respect voor de natuur
Natuurlijk maak ik al mijn beelden met respect voor dieren en planten. Omdat ik de natuur niet wil verstoren, kies ik zorgvuldig mijn startplaats, vlieg niet te laag, gebruik geluidsarme propellers en houd rekening met het broedseizoen. In mijn kantoor gebruik ik groene stroom (o.a. voor opladen accu's en fotobewerking) en ik compenseer via Trees for All de CO2 uitstoot van de autokilometers die ik moet rijden om mijn beelden te kunnen maken.

Hohluraun Foto's van IJsland
Op mijn website Luchtbeeld.nl staan onder meer foto's en 360° panorama's die ik in IJsland met een drone heb gemaakt.
Kijk ook eens op apfoto.nl, de website van Annie van Deursen & Paul Oostveen Fotografie. Op die website vindt u een selectie van foto's die wij in IJsland vanaf de grond hebben gemaakt. Op apfoto.nl staat ook een serie foto's van de vulkaanuitbarsting in Holuhraun, gemaakt vanuit een helikopter.